Tuesday, January 27, 2009

Jag tar inte hänsyn till blinda, gravida eller gamla

Fick finlandssvenska journalisten Anna Lena Lauréns bok: "De är inte kloka de där ryssarna", i julklapp. Rolig med många träffsäkra vardagsbetraktelser från Ryssland. Avsnittet om hur man beter sig på Sheremetyevo 2, Moskvas flygplats, är en av höjdarna - läs!

Men i väntan på att du införskaffat Lauréns bok delar jag härmed med mig av mina (inte helt olika) tips om hur du bäst klarar dig på Moskvas flygplats:

1. Jag sitter på planet från Stockholm, har två timmar framför mig och vet att jag under dessa två timmar inte kommer att kunna slappna av. Hela resan är en mental förberedelse inför vad som komma skall.

2. Jag fyller noggrannt i den vita lappen som ska visas upp vid passkontrollen. Missar inte en siffra. Dubbelkollar vad jag heter och hur jag stavar mitt namn 100 ggr.

3. Så fort planet har landat tar jag av mig säkerhetsbältet, greppar väskorna och taxfree-påsen. Jag väntar definitivt inte på någon lampa som säger till mig att det är okej, trams.

4. Jag suger in den karaktäristiska rökluften som ligger som en dimma över flygplatsen. Sen springer jag. Jag tävlar med mina medpassagerare, jag får puls och adrenalinkickar, här gäller det att komma först! Jag tar inte hänsyn till blinda, gravida eller gamla. Det är ju på liv och död! Misslyckas jag riskerar jag att hamna bakom listiga ryssar som byter kö efter behag och som har kompisar i andra köper och får därmed stå passkön i timmar - och då menar jag timmar.

5. Jag är den förste att anlända till passkontrollen. En delseger är avklarad.

6. Jag kliver fram till passkontrollanten sur-Svetlana. Tittar henne i ögonen. Viker inte med blicken. Ler inte.

7. Delseger 2. Nu återstår det knivigaste momentet: Ska väskan ha klarat resan hela vägen från Moskva till Stockholm? I ungefär hälften av fallen har den det. Då har jag vunnit.

1 comment:

Anonymous said...

а уж как ваши-то себя в москве ведут - туши свет!
расисты и оккупанты
http://www.finiz.ru/cfin/tmpl-art_oo/id_art-921943