Friday, February 27, 2009

Säg förlåt till varandra på söndag!
Den här veckan är det Масленица, maslenitsa, den stora, ryska smörveckan (en vecka som enligt traditionen ska avslutas med ett snöbollskrig och en rejäl fylla - och på söndagen ska alla säga förlåt till varandra). Malsenitsa är också en vecka då det bland annat äts pannkakor och annan fet mat (fast inte kött) som om man aldrig sätt mat förut - och veckan inleder de sju magra veckor som väntar, fasteperioden.

Ullis skypar upphetsat i morse att hon är helt ”pancakeout out” och att de till och med äter pannkakor med fiskmos och fett på hennes jobb, Oriflame. ”Inte undra på att de måste fasta sedan,” skriver hon.

Men fett är inte så bra i kristider enligt en ”top doctor” som rekommenderar en anti-krisdiet till ryssarna i dagens Moscow Times.

Följande ska man äta för att klara krisen, enligt honom:

Börja dagen med två frukostar, en bestående av ett stekt ägg och gröt. Nästa frukost ska bestå av ostmackor och en kopp te.

Till lunch äter du helst kålsoppa, grönsakssallad, kokt kyckling med ris och – observera – majonäs, och på kvällen föreslås stekt fisk och potatismos.

Det man heller inte får missa är att stjälpa i sig ett glas kefir innan läggdags, säger top-doktorn som varnar för att äta för mycket korv och fett under kristider, eftersom det är det som gjort den ryska kvinnan till en av fetaste i världen. Inte majonäsen eller de två frukostarna, alltså.

Varför dessa dietråd gäller under bistra tider och inte annars, förstod jag inte riktigt.

No comments: