Monday, June 1, 2009

Lägesrapport - Moskvas gator, början av juni 2009


När sommaren anländer dyker det också upp vissa värmerelaterade företeelser och klädstilar.

Många svenska män i övre trettioårsåldern plockar till exempel fram de multifunktionella trekvartsbyxorna från garderoben (där de egentligen borde få stanna) och sticker fötterna (med noppiga, svarta strumpor på) i ett par praktiska sandaler inköpta under Thailandsresan. Till detta serveras ofta en numera för trång t-shirt, kanske med något lustigt tryck.

I Moskva, däremot, går männen loss på ljusbruna skinnimitationsskor och svettiga tröjor i nåt konstgjort material av typen Lycra. Men om klädstilen inte är så viktig för den ryske mannen, så är vad han äter och dricker av desto större betydelse. Den för ryssen överlägset mest populära accessoaren sommartid är ölen. Inte för att ryssar i alla former inte dricker öl oavsett årstid eller om det så är minus 40 utomhus, jo, det gör de - ryssar dricker öl nästan jämt.

Men nu, när sommarhettan har kommit till stan, har öldrickandet intensifierats ännu mer, vilket bland annat kan ses med blotta ögat och kännas i näsborrarna (urin). Som det dricks öl i den här stan! Under promenader, i parken, till frukosten, efter frukosten, på väg till jobbet, till lunchen. Ryssar verkar inte göra annat än dricka öl i skinnimitationsskor, just nu.

Den skuggiga bilden: Jag sitter på vår balkong kl 21.00 i går kväll och pluggar ryska glosor i sommarhettan, (iförd ett par shorts inköpta i Thailand och ett för kort linne).

No comments: