Thursday, June 14, 2007

Dagar och Tid

Ett sista inlägg om helgdagar:

Härom dagen var det lördag, men Putin hade då bestämt att det egentligen var fredag eller måndag - eller i alla fall en dag då ryssarna skulle jobba så att de istället kunde vara lediga på måndagen och tisdagen (som var självständighetsdagen - day of Russia).

Klassisk klämdagssituation med andra ord, men med den lilla twisten att i det här fallet bestämmer staten att alla ska jobba på lördag. "Låt oss krångla till det för oss själva och för alla turister ännu lite mer, det räcker inte med att fok i princip måste ta ledigt från jobbet för att söka visum till Moskva för att det är så krångligt, nu gör vi istället Moskva ännu mindre turistvänligt!"

Ungefär så måste Putins tankegångar ha gått när han tog detta beslut.

Det hela var mycket förvirrande:

- Serveras det brunch på Correas? (Svar: Nej. Det är ju måndag, brunch serveras bara under helger).

- Varför är det så lite folk ute en fredagkväll (Svar: Det är för att det är måndag).

- Är Leninmaosoleet öppet dagen efter lördagen/måndagen/fredagen, dvs en "vanlig söndag"? (Svar: Nej. Söndag kommer ju efter lördag, men eftersom lördagen var en måndag eller fredag, så blev det hela lite komplicerat - och man bestämde sig helt för att ta det säkra före det osäkra och inte öppna maosoleet för alla stackars turister som har rest halva jorden för att spana in Lenins balsaminerade kropp.

Pusst.

Ett ungefär lika smart system är det som används för tåg i Ryssland. Alla tågstationer visar och alla tågtider går efter Moskvatid. Detta trots att Ryssland har hela elva tidszoner. Väldigt komplicerat. Ingen visste någonsin vad klockan egentligen var. Inte jag, inte Ebba, inte våra medresenärer, inte tågvärdinnorna, inte någon överhuvudtaget helt enkelt, varken i Sibirien eller i Mongoliet.

No comments: