Saturday, June 2, 2007

Utfllykt i en mongolisk nationalpark

Jaha nu e vi alltsa har. Ulan Bator ar Mongoliets huvudstad och a very crazy place. Men det kommer jag till. Forst: utflykt till nationalpark oster om Ulan Bator (parkens namn borjar pa bokstaven T, kommer ej ihag, men nar vi plockades upp av guiden som som sa namnet pa parken trodde Ebba att han sa "church", varpa Ebba skrek: "NO WE ARE NOT GOING TO ANOTHER CHURCH"!

Ok. Vi gor alltsa en tvadagarsutflykt till nationalparken med en "guide", dar vi ska sova i en sa kallad "ger" (nomadbostad). En ger ar ett runt talt kanske 15 kvm stort med en ugn i mitten och sangar som ser ut som kokssoffor i allmogestil. Skillnaden mellan ett akta gertalt och det talt vi bodde i ar antagligen bara att vi hade elektricitet i vart.

Foljande hande:

- Vi red pa hastar pa stappen och tuffa jag ville inte alls rida fastbunden med en av guidernas hastar varfor jag "skrittade" och min hast darfor svimmade pa kuppen. Alltsa trillade ihop i en hog och Ebba (som innan i gar "hatade hastar" nu var lite mer "bekvam" och ocksa vagade rida sjalv) fullstandigt brot ihop. Det slutade med att jag, fastbunden med en annan hast, fick rida hem pa en "very dangerous horse".

- Vi gick pa hike i 3 timmar och "guiden" (kunde tva ord engelska och var "svar"/helt ointresserad av att guida, vilket Ebba ocksa lat honom veta efter ett sammanbrott idag) holl pa att forgas av oro over oss.

- Vi traffade en fd kommunistisk partiledare fran Hollland, aven fd smugglare av amerikanska soldater under Vietmankriget till Danmark och Sverige, numera kapitalistisk investerare i Mongoliet, som numera mest agnade sig at att traska runt i hollandska traskor och prata skit om lokalbefolkningen: "Yes, I tried to find a Mongolian person who could do my job, but I realized that I am the best". Apropa vasterlandska imperialister i ost.

- Vi sov i en ngt som bast beskrivs om en finsk bastu (50 graders varme och tratrallar till sang).

- Vi serverades frulle av en sarkastisk tonaring som inte alls forstod att vi var peppade over att serveras ost till frukost.

1 comment:

Anonymous said...

Ja, troligen sa det ar