Sunday, May 6, 2007

Please, stay virgins!
























Bästa föräldrar på besök i Moskva-tipset är ju helt klart att känna någon (numera mig, t ex) som kan rekommendera dig till den fantastiska restaurangen mitt emot TASS-byggnaden, som var den första restaurangen att öppna efter Sovjets fall. Restaurangen är inte öppen för allmänheten, eftersom ägarinnan, Emelie, är rädd för att bli av med stället. Huset är nämligen gammalt, och i vissas ögon är allt gammalt fult och hemskt och påminner om det förflutna och ska bort.

Emelies restaurang är en av få restauranger i Moskva som inte har en säkerhetsstyrka utanför dörren (Tom vissa bagerier har det. Det är som om konditori Vetekatten skulle ha två vakter som frågar efter pass när du ska handla en kanelbulle), vilket också är anledningen till att restaurangen inte är öppen för alla.

Du sitter i Emilie och Emilies mammas vardagsrum (dom har kört restaurangen tillsammans i 18 år. Och dom bor tillsammans. Undar vad dom pratar om på dagarna?), lyssnar på musik som framförs av elever från konservatoriet och käkar så mycket rysk mat och dricker så mycket rysk vodka att du får med dig en doggy bag hem.

Jonas och jag skulle ha en "romantisk middag" i fredags. Vi kom hem halv tre på morgonen efter att ha suttit och druckit vin och vodka med Emilie och fått lära oss ett och annat om Soviet och om dagens Ryssland.

Hon tyckte vi var lagom naiva (eftersom vi i princip bara ser de trevliga sidorna av Moskva (de svettiga männen och de sura babuschkorna ej inräknade). Och eftersom vi är från Sverige och har möjlighet att åka hem när vi vill, flytta var som helst och resa var som helst. Och eftersom vi inte bodde i Moskva innan 1991).

"To me, you might as well be from a different planet", som hon sammanfattade skillnaden mellan att vara född i Ryssland och i Sverige.

Men sen blev hon nog lite rörd av vår "naivitet" och sa: "Please, stay virgins. Don't spend time understand the bloody history of Soviet Union, it will destroy your soul".

No comments: